Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (Erdélyi Kárpát-Egyesület – EKE) a fost înființată în 1891 la Cluj.
Ședința de înființare a asociației a avut loc la 11 ianuarie în sala mare a primăriei clujene, dar aceasta a început să funcționeze conform statului doar începând cu data de 12 mai 1891 – ca urmare această zi poate fi considerată drept zi de naștere a EKE.
După înființare, EKE a numărat 34 de filiale cu peste șase mii de membri.
După cel de-al doilea război mondial asociația a funcționat sub denumirea de Erdélyi Népi Kárpát-Egyesület – ENKE (Societatea Populară Carpatină Ardeleană), iar după naționalizare a fost alipită Oficiului Național de Turism.
În anul 1991 SCA a fost reînființată, ședința de inaugurare a avut loc la Lăzarea, jud. Harghita, la 11-13 mai 1991.
În prezent SCA are 18 filiale și organizații asociate, cu aproape 1800 de membri, fiind una dintre cele mai mari organizații civile și cea mai mare organizație turistică din țară.
La fiecare sfârșit de săptămână sute de membri EKE iau parte la drumeții în natură, descoperă minunățiile Transilvaniei, zonele sale etnografice făcându-le cunoscute și generațiilor de tineri.
Asociația EKE înseamnă trecutul, prezentul și viitorul. Cele trei obiective de cea mai mare importanță ale organizației sunt: turismul în natură, cunoașterea locurilor natale și protecția mediului înconjurător. Toate activitățile se desfășoară în acest spirit, atâta timp cât vor exista munți și iubitori ai naturii maghiari în Transilvania.